See habras elu
Vahur Laiapea
Loe, lood, loe!
Toomas Raudam
Kuuskümmend aastat hiljem
Tarmo Teder
Leivakünast ahjuluuani
Hella Keem
Metsakuru
Andrus Kasemaa
Raamat

LEIVAKÜNAST AHJULUUANI
Leivavalmistamisest ja sellega seotud esemetest

HELLA KEEM

Raamatu sisuks on Hella Keema (1915–1997) ülikooliajast pärit aastakümneid käsikirjas seisnud etnograafiline uurimistöö. Teose põhirõhk on endisaegsetel eesti leivanõudel ja leiva valmistamisega seotud esemetel ning nende nimetustel. Kirjeldatakse leivanõude valmistamist, arengut ja tüpoloogiat. Vaatluse all on leivataina segamisvahendid, mitmesugused kraabid leivanõu puhastamiseks, leivalabidad, ahjuroobid ja ahjuluuad. Kõiki kirjeldatud esemeid tutvustatakse ka folkloorsest aspektist ning antakse võrdlev lühiülevaade uurimise all olevatest objektidest seoses sugulasrahvastega. Raamatust leiab ka eestlastele omase hapendatud rukkileiva valmistamise etapid. Teost illustreerivad autori enda joonised ning kunstnik Hilda Kamdronilt (1900–1972) spetsiaalselt selle töö jaoks Eesti Rahva Muuseumi esemekogude ja fotode põhjal tellitud unikaalsed pliiatsijoonistused. Raamat tõstab esile hapendatud rukkileiva, eestlastele olulise identiteedisümboli.

Ilmumisaasta: 2020
Lehekülgi: 136 lk

Ostuvõimalused:

Kaupluses Ateena kõik EKSA raamatud soodushinnaga!

Raamatukogud:

<< TAGASI
avaleht | raamatud | kontakt

© eksa.ee 2020